Ознаке

, , , , , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

Veoma često deca i odrasli imaju problema sa disanjem koji je uzrokovan sekrecijom iz nosa. Takav sekret ne samo da ometa protok vazduha nego i otežava spavanje, ometa koncentraciju i menja raspoloženje.

bakterije-u-nosu-610x320

U takvoj situaciji pacijenti često pitaju šta je uzrok, da li alergija, virus ili bakterija? Odgovor na to pitanje najbolje će dati lekar ali evo nekoliko saveta koji će pokušati da olakšaju dilemu pacijentima. Slivanje sekreta iz nosa ima ulogu u lokalnoj zaštiti sluznice i time organizam brani od patogenih klica i alergena iz vazduha. Pacijentima a naročito deci čiji je promer nosnica mali, takav sekret veoma smeta i pored navedene zaštitne uloge.

Ukoliko je bezbojan, vodenast, najčešće ukazuje na virusno ili alergijsko poreklo obolenja. Obojen, zelenkast, mutan sekret se najčešće javlja kod bakterijskih bolesti. Treba znati da ovakva orjentacija o uzročniku sekreta nije potpuno pouzdana, jer i alergijska sekrecija može nekada da bude obojena. Takođe i providan sekret se nekad javlja u početnoj fazi bakterijske infekcije. Infektivna kijavica, uzrokovana mikroorganizmima je nekad praćena povišenom temperaturom, što nije slučaj kod alergijskog porekla. Bris nosa može da otkloni dilemu o tome koji uzročnik izaziva slinavljenje.

Deca su posebno osetljiva u takvim situacijama jer postaju nervozna, odbijaju hranu a sekret nekada može da uzrokuje zapaljenje srednjeg uha ili da se „spusti“ na bronhije. Zbog svega navedenog, najbolje je javiti se lekaru koji će precizno odrediti razlog sekrecije iz nosa i odrediti terapiju.

Nikako ne započinjite samostalno uzimanje antibiotika ili lekova protiv alergije dok se ne razjasni uzročnik.

Autor: dr sci med Saša Milićević

Advertisements