Ознаке

, , , , , , ,


Pedijatar Saša Milićević za Informer 15.02.2017.

Broj dece oboleo od raznih oblika karcinoma porastao je u Srbiji za 75%, i to samo u poslednjih deset godina, upozoravaju lekari! Krajem prošle decenije rak je godišnje dobijalo manje od 200 mlađih od 19 godina, a u 2016. taj broj je porastao na čak 334, pokazuju najnoviji podaci instituta “ Dr Milan Jovanović Batut“q

1392422561doktor-rak-dete2

Prema rečima stručnjaka, broj dece bolesne od raka dramatično se povećao zbog genetike, muriranih virusa, ali i zagađenja životne sredine, gde ozbiljno treba uzeti u obzir NATO bombardovanja 1999. godine. Ubedljivo najzastupljeniji oblici maligniteta kod najmlađih su leukemija i tumori mozga.

Crna statistika

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Zoran Radojčić istice za Informer da poslednjih godina beležimo znatan porast broja malignih bolesti u dečjem uzrastu u Srbiji.

Tokom 2016. godine, više od 330 dece obolelo je od karcinoma, što je drastično povećanje u odnosu na pre deset godina. Primera radi, krajem prošle decenije, karcinom je godišnje dobijalo manje od 200 osoba mlađih od 19 godina. To je ogromna razlika.

Direktor Instituta za onkoligiju dr Radan Džodić objašnjava da iako je broj dece obolele od najtežih bolesti u porastu, ishod njihovog lečenja je sve pozitivniji.

Kod nas su deca koja imaju bilo kakav oblik malignog tumota prva na listi lečenja. Njima se pružaju najbolje i najadekvatnije terapije..Ukoliko je njihovo izlečenje iz nekog razliga u našoj zemlji teško izvodljivo  ili nemoguće, odmah se konsultujemo sa kolegama iz inostranstva i zajedničkim snagama borimo se protiv bolesti-priča dr Džodić

Genetska preduspozicija

image-b8a8b88bb875a07fa923fabcdb3d9b6cfc41c0576856959867d74be95311ff40-v.jpg

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da preventivna terapija ne postoji, jer se i dalje ne zna tačan uzrok pojave rasprostranjenog maligniteta kod dece.

Od kancera sve više obolevaju mlađa deca, ali u tinejdžeri do 19 godina. Nažalost, mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je uzrok toga preveliko zračenje oko nas, NATO bombardovanje, mutirani virusi koji haraju ili pak genetska predispozicija. Jako je teško odrediti „krivca“,  a još teže  pronaći preventivnu terapiju. Na pedijatrima je da detaljno obavljaju sistematske preglede,  da ne zanenaruju ni najmanju zdravstvenu tegobu kod mališana i da uz pomoć svetskih stručnjaka povećamo stopu izlečenja- smatra dr Milićević

Izvor: Informer

 

 

 

Advertisements