Ознаке

, , , , , , , , ,


Pedijatar Saša Milićević za Informer 18.02.2017.

Foto: Profimedia.rs

Dramatično upozorenje vaspitača i pedijatara!U vrtićima je sve više dece koja nisu okupana i presvučena danima, sa naslagama prljavštine ispod noktiju, neuredne i zapuštene kose. Vaspitači uzalud traže od roditelja da svoje dete operu

Pedijatri i vaspitači u vrtićima tvrde da im roditelji sve češće dovode decu koja nisu oprana i presvučena danima, sa naslagama prljavštine ispod noktiju, neuredne i zapuštene kose. Oni navode i da nije reč o deci siromašnih roditelja, već često o mališanima čije mame i tate dobro materijalno stoje!
Zaposleni u predškolskim ustanovama, kažu naši sagovornici, dovijaju se na razne načine kako bi roditelje naterali da povedu računa o higijeni svojih mališana. Koriste tempere, čokolade i hranu da namerno uprljaju decu kako bi roditeljima skrenuli pažnju da je vreme da dete presvuku i operu, ali ni to često ne urodi plodom.

Opasno po zdravlje
Pojedini roditelji čak i kod lekara dovode decu koja nisu oprana i presvučena i po nekoliko dana. Verujem da je slika u vrtićima još gora
Saša Milićević, pedijatar
Na ovo stravično zanemarivanje mališana prva je pre nekoliko meseci upozorila vaspitačica Ana Sarić (pogledajte okvir). Podržali su je na društvenim mrežama brojni vaspitači i vaspitačice iz vrtića širom zemlje, ali i pedijatri poput Saše Milićevića.
Batut: Polovina dece u Srbiji se ne kupa i ne pere zube
Poslednje istraživanje o higijeni dece koje je uradio Institut za javno zdravlje „Batut“ navodi da se samo polovina dece u Srbiji tušira redovno, a da 40 odsto mališana ne opere zube bar jednom dnevno, što ugrožava njihovo zdravlje.

image-0a3c2f84d92a4a68fe641869d8dec1ac0c97968ab5ab8e17d104ab5707613a6a-v-2
Pedijatar Saša Milićević upozorava da bi zbog loše higijene deca mogla da dobiju gliste, razne bakterije, kandidu, gljivice, ali i brojna opasna virusna oboljenja.

– Pojedini roditelji čak i kod lekara dovode decu koja nisu oprana i presvučena i po nekoliko dana. Verujem da je slika u vrtićima još gora, jer se vaspitačice sa takvim slučajevima sreću svaki dan. Roditelji bi trebalo da znaju da se deca moraju presvlačiti svaki dan, i da im se svakodnevno mora menjati garderoba. Prljavština može izazvati brojne zdravstvene probleme – upozorava Milićević i dodaje da su i stomatolozi uočili da deca danima ne peru zube, pa je pojava karijesa u najmlađim godinama uobičajena pojava.

Iz krajnosti u krajnost

Pedijatar Saša Milićević kaže da, pored roditelja koji zapuštaju decu, ima i onih koji ih previše kupaju.
– To je takođe opasno. Prekomerno kupanje skida sa kože prirodni zaštitni sloj, zbog čega mališani imaju ekceme koji se teško leče – upozorava Milićević.

Kompleksan problem

mojugao
NEVENKA DIMITRIJEVIĆ, LEKAR

Vaspitači moraju da budu oprezni i da zbog zdravlja dece paze da ne pomešaju garderobu, čaše i pribor za ličnu higijenu dece. U predškolskim ustanovama uvek postoje deca i sa dobrom i sa lošom higijenom. Veoma je važno da se deca kupaju i da im se redovno menja veš.
Vaspitačica T. M. iz jednog beogradskog vrtića za naš list kaže da u grupi u vrtiću u kome ona radi uvek ima nekoliko dece koja imaju baš lošu higijenu tela.

– Deca nose prljav veš, uši i noge im danima nisu oprani, a ispod noktiju je mnogo prljavštine. Jednom dečaku stalno smrde noge, a hulahupkice nosi i po nekoliko dana. Kada primetim da dete nije presvučeno nekoliko dana, namerno ga uprljam temperom kako bih dala znak roditeljima da je krajnje vreme da ga operu i presvuku – kaže naša sagovornica.

Gordana Petrović, iz predškolske ustanove „Savski venac“, ističe da je upoznata sa ovim problemom, ali da se svaki slučaj mora sagledati pojedinačno i da je za rešenje problema neophodna dobra komunikacija roditelja i vaspitača.

– Praksa je da vaspitači razgovaraju sa roditeljima čija su deca zapuštena. Dete nikako ne sme biti izolovano iz grupe čak i kada nije uredno. Vaspitač je dužan da problem rešava isključivo razgovorom sa roditeljima ili starateljima – objašnjava Gordana Petrović.

Loša higijena kod dece izaziva:
Streptokoke
Gliste
Kandidu
Gljivice
Dijareju
Osip
Šugu
Vaške
Karijes

Advertisements