Ознаке

, , , , , , , , ,


Dr sci med Saša Milićević za Informer 06.04.2017.

Na klinike širom Srbije javlja se sve više devojaka između 12 i 25 godina koje da bi smršale obole od anoreksije. Čak 15 odsto njih dovede sebe do smrti.

Na udaru ovog opasnog poremećaja su najviše devojčice i mlade žene koje u pokušaju da smršaju dožive težak poremećaj ishrane i nagli gubitak kilograma sa strašnim posledicama po organizam.

Epidemija anoreksije

Pedijatar Saša Milićević upozorava za Informer da situacija sa anoreksičnim devojkama uopšte nije naivna i da se broj obolelih pacijentkinja svake godine povećava! Anoreksija postaje ozbiljna pretnja devojčicama i devojkama koje nisu ni svesne koliko je to ozbiljna bolest.

Prema trenutnim podacima u Srbiji više od 10.000 devojaka pati od ove bolesti, ali se bojim da ih ima mnogo više, jer se veliki broj pacijentkinja leči privatno ili svoj problem kriju unutar porodice. Na udaru ove opake bolesti su uglavnom devojčice od 12 do 25 godina, ali se sporadično javljaju i one starije – ističe Milićević

Prema njegovim rečima, najveći problem je što većina devojaka čak i kad bolest uzme maha, odbija terapiju ne želeći da povrati “ koji kilogram“. U tim situacijama anoreksija može dovesti do smrti pacijentkinje. Retko kada se desi da roditelji dođu sa ćerkom koja je na početku razvoja oboljenja. To uglavnom bude već poodmakla faza u kojoj dete za nekoliko meseci prepolovi kilažu, nasilno povraća šta god da pojede ili popije, nervozna je, revoltirana, u sukobu sa roditeljima, pa samim tim odbija i svaku vrstu pomoći. Tada dolazi najpre do psihičkog poremećaja, potom oštećenja organa za varenje, a 15 odsto devojaka dospe u fazu kada se bori za život- naglašava Milićević

Advertisements