Prvomajski praznici, čak i kada su kišni, povod su za provod u prirodi. Bilo da želite da iskušate oblake i otisnete se do izletišta, ili se opredelite za neko dvorište ili okolinu vikendice, iskušenja ostaju ista: krpelji, povrede, nagle alergijske reakcije. BeBerzica je napravila vodič za snalaženje u ovim situacijama.

brat_i_sestra

Krpelji

Krpelji su poslednjih godina postali velika opasnost jer prenose opasnu Lajmsku bolest. To ne znači da deci treba zabraniti da idu u travu, ali ih nakon toga treba pregledati. Obično stradaju noge (potkolenice) ali i vrat, deo iza uha, pa i kosa. Pre izlaska deteta u travu treba ga zaštiti repelentima – preparatima koji se nanose na kožu i odbijaju insekte. Međutim, problem je u tome što je krpelj snalažljiv, pa ume da pronađe deo na koži gde nema repelenta.

 

Posle igre u parku, u zelenilu, decu svakako treba kontrolisati. Ukoliko se krpelj “zakačio” za deo tela, ne sme da se premazuje nikakvim sredstvom, niti da se gnječi ili kida, već da se pažljivo izvadi. Jer, ako u sebi ima virus, može da inficira organizam. Stručni nadzor pri ujedu krpelja traje do mesec dana.

 

Krpelj na prvi pogled izgleda kao trunčica, mladež ili prljavština. Budite pažljivi i dobro pogledajte: krpelj je dobro pričvršćen za kožu i vide mu se nožice. Nekada, vidljivo je i crvenilo na mestu udboda. Ako sumnjate na krpelja ili ste posle pregleda postali sigurni da je to u pitanju, ne časite časa – pravac dežurna ambulanta gde će stručnjak odrstraniti krpelja i prepisati, ako je potrebno, adekvatnu terapiju.

 

Ukoliko vam je dete ujeo krpelj, narednih sedam dana pomno pratite mesto uboda. Ukoliko se pojavi pravilan crveni krug oko mesta uboda, istog časa otiđite kod lekara – ovo je jedan od prvih simptoma zloglasne Lajmske bolesti.

 

Povrede

Ogrebotine su površinske povrede kože koje nastaju trenjem kože o grubu  površinu. Mogu biti prilično velike, bolne i vlažne. Iako nisu opasne, za njih bi se trebalo adekvatno pobrinuti kako bi koža mogla optimalno da zaraste.

 

Posekotine su uzrokovane oštrim, glatkim predmetima. To može biti nož, slomljeno staklo ili oštra ivica parčeta papira. Ova povreda obično prolazi kroz sve slojeve kože i formira se duboka rana.

 

Razderotine nastaju tupim udarcima, npr. prilikom pada, na delovima tela gde koža direktno naleže na kost, kao što su lobanja, koleno ili cevanica.

 

U zavisnosti od mesta i veličine povrede, dovoljno je očistiti ranu i pokriti je zavojem. Ako se rana otvori, potrebno je pričvrstiti je kopčama ili ušiti. To znači da, ako krvarenje nije jako i rana nije duboka, treba da uradite sledeće: isperete je bornom kiselinom ili alkoholom, očistite ivice rane istim sredstvom i potom stavite, u zavisnosti od veličine, adekvatnu zaštitu. Nekada, dovoljan je hanzaplast, a nekada je potreban zavoj. Zavoj nikada ne stavljajte direktno na ranu, već prethodno postavite gazu. Ako je rana duboka, odmah krenite kod lekara. A kako regovati u slučajevima težim povreda pročitajte ovde

 

Alergijska reakcija i ujedi

Ako prvi put izvodite dete u prirodu, može vam se dogoditi da ono burno reaguje na nepoznatu travku ili ubod insekta. Ako vidite osip, ne morate paničiti, ali pažljivo osmatrajte dete. Ako se osip ne širi brzo, ako dete ne otiče, ako nema problema sa disanjem, u pitanju je lakša alergija i, po povratku u naselje, trebalo bi da odete kod lekara koji će vam verovatno preporučiti upotrebu sirupa Aerius. Ako se pak, pojavljuje otok, ako osip zahvata grlo i lice, ako dete ima problema sa disanjem, odmah krenite put lekara. Isto važi i za mesta uboda koja su jako otekla i otok se širi izuzetno brzo.

 

Šta treba da ponesem u prirodu?

Ne bi bilo loše da, u tašni, imate i nekoliko priručnih sredstava koja se lako zaborave, a uvek nedostaju kada ste daleko od kuće:

 

– jednu bočicu alkohola, malo sterilne gaze, pakovanje hanzaplasta, kao i antibakterijski sprej za ruke

 

– jedan od sprejeva koji odbijaju komarce, krpelje i druge insekte kako biste bar donekle sačuvali dete

 

– pakovanje vlažnih maramica

 

– toalet papir, papirne ubruse ili maramice

 

– pinceta koja je odlična za vađenje trunja i kamičaka

 

– lekove, ukoliko vaše dete koristi neku terapiju

 

– dovoljno vode (kako za piće, tako i bar jednu flašu za umivanje, pranje ručica i ispiranje)

 

 

 

 

 

Advertisements