Ознаке

, , , , , , , , ,


image-b8a8b88bb875a07fa923fabcdb3d9b6cfc41c0576856959867d74be95311ff40-V-1

1.Postoje podaci da su se male boginje ponovo, u većem obimu, pojavile u vrtićima i školama. Da li imate inormacije da je to zaista tako.Ako jeste, sa čime to dovodite u vezu?

– Prema podacima iz zvanične medicinske dokumentacije sada je povećan broj dece sa malim boginjama ali u manjem obliku. Sezona je virusnih infekcija i deca vise borave u zatvorenim prostorijama pa se i uzročnik bolesti lakse prenosi

2. Da li male boginje može da dobije neko ko je vakcinisan?

– Vakcinisane osobe ne mogu dobiti Morbile obzirom da vakcina daje imunitet koji to sprečava .

3. Koliko često se dogodi da i odrasli dobiju male boginje?I koja grupa, u tom slučaju oboli od ovog virusnog oboljenja?

– Odrasle osobe mogu dobiti male boginje ukoliko nisu vakcinisane u detinjstvu. Te osobe mogu nekada da dobiju oblik obolenja   koji zahteva i bolnički tretman.

4. Male boginje imaju bezazleni naziv, ali nisu baš tako bezopasne. U kojim slučajevima se situacija zakomplikuje i zašto?

– Bolest može dati komplikacije kod dece i odraslih kod kojih je imunološki sistem u tom trenutku jako     oslabljen. To su osobe koje boluju od malignih bolesti ili se nalaze pod terapijom lekovim  koji imaju za posledicu slabljenje odbrambene snage organizma.

5. Kakve komplikacije mogu da nastanu?I kod dece i kod odraslih?

– Komplikacije mogu biti različite, najčešće u vidi zapalenja pluca ili zapalenja moždanih ovojnica i mozga.        Da li ce se i koje komplikacije pojaviti zavisi od imunološkog stanja organizma.

6. Preventiva, kako zaustaviti širenje virusne infekcije?

– Prenos bolesti se moze usporiti na taj nacčn što ce deca obolela od morbila biti izolovana u kućnim uslovima, van kolektiva, što će se provetravati prostorije i što će se ruke prati češće nego sto uobičajeno radimo. Takodje povišen unos vitamina putem voća i povrća ima pozitivan efekat na jačanje odbrambenih snaga organizma.

 

Dr sci med Saša Milićević

 

Advertisements