Pedijatar Saša Milićević za Informer

Dvogodišnji Dimitrije iz Leskovca progovorio je na engleskom jeziku, koji je naucio igrajući igrice i gledajući strane  crtaće! Ovaj neobični dečak, iako zna srpski, odbija da priča na maternjem jeziku, isključivo priča na engleskom pa mleko zove „milk“, crvenu ‘red“..

Dečakovi roditelji su u pocetku mislili da im je dete genije,ali su, pošto je počeo da odbija da priča srpski, postali uplašeni za njegovo zdravlje i razvoj. Stručnjaci kažu da nije normalno da dete prvo progovori na stranom jeziku i da je to posledica preteranog gledanja televizije i korišćenja tableta i kompjutera.

Pedijatar Saša Milićević naglašava da su slučajevi poput Dimitrijevog postali prava pošast među  mališanima u Srbiji, koji po ceo dan provode ispred kompjutera i televizora, umesto da se druže sa vršnjacima.

Gledajući u telefon, deca su navikla da ćute i “ upijaju“ ono što vide i čuju. To pre svega veoma loše utiče na psihu i motoriku dece, a samim.tim i učenje jezika kojim govore. Njihov fond reči je minimalan, jedva znaju osnovne reči „mama“, „tata“, „hajde“, „daj“. U ovako ekstremnim slučajevima, kao što je sa Dimitrijem iz Leskovca, dešava se da progovore na stranom jeziku, koji je karakterističan za programe koje gledaju na svojim televizorima i tabletima – kaže dr Milićević

Advertisements