Ознаке

, , , , , , , , , , , , , , ,


Autor: dr sci med Saša Milićević

Obzirom da mnogi pacijenti koji boluju od astme imaju alergijsku osnovu treba znati da mogu da dobiju određene reakcije na hlor iz bazenske vode.

Dr sci med Saša Milićević

Te reakcije mogu da se manifestuju crvenilom i svrabom očiju,  otokom kapaka i pojačanim suzenjem. Takođe kod neke dece se  javlja crvenilo kože koje može da svrbi a neki pacijenti mogu da  odraguju i otežanim disanjem.

Hlorisanje vode je jedan od načina održavanja čistoće vode i  propisima su određene mere koje se stavljaju u bazensku vodu.  Nekada roditelji u svoje kućne bazene sipaju više hlora u bazen iz straha da dete ne dobije neku infekciju. U takvim sličajevima se povećava mogućnost reakcije na hlor.U velikim javnim bazenima koncentracija hlora se stalno meri i održava u određenom intervalu.

Preosetljive osobe mogu da odreaguju i kada je normalna, čak i smanjena koncentracija hlora u vodi. U takvim slučajevima je potrebno da se dete odvede pedijatru koji će propisati lek iz grupe antihistaminika i eventualno još neki medikament koji će smanjiti svrab kože i očiju.

Potreno je da se dete po izlasku iz bazena uvek istušira i da dobro opere kosu. U koliko se utvrdi da je reakcija izazvana hlorom treba napraviti pauzu u trajanju od najmanje sedam dana.

Ako se desi da dete dobije akutnu bronhoopstrukciju potrebno je da se putem inhalatora da lek iz grupe bronhodilatatora, koji služi da proširi disajne puteve.

Dakle pacijenti koji boluju od astme mogu slobodno da se kupaju u bazenima ali je potreban određen stepen pripravnosti koji ne treba da pokvari uživanje ni detetu ni roditeljima.

dr sci med Saša Milićević

 

Advertisements