Ознаке

, , , , , , , , , , ,


Nezgode kod kupanja mogu da upropaste godišnji odmor, stoga je kod ulaska u vodu važno biti oprezan, naglašavaju lekari. Najčešća greška je prebrzi ulazak u more, jezero ili bazen, naročito kod skakanja na glavu ili nakon dugog izležavanja na suncu.

 jezevi_i_meduze
Zbog temperaturne razlike može doći do šoka za telo, koji kod srčanih i hroničnih bolesnika može biti fatalan. Zato je važno prvo ući u vodu do kolena, pokvasiti zglobove, vrat, stomak.
Kada vas opeče meduze pomaže sirće
Nakon kontakta s meduzom, na koži dolazi do alergijske reakcije na stvari koje se nalaze u njihovim pipcima, ali taj otok najčešće nije opasan. Ipak, ako je površinom veća od raširenog dlana s prstima i pojave se veći plikovi, treba da se javite lekaru. Kortikosteroidne kreme smanjiće reakciju, a kao prva pomoć poslužiće ispiranje otoka morskom vodom, kao i sirće, limunov sok ili urin, piše WebMD.
Bodlje ježa vade se iglom i alkoholom
Stajanje na ježa donosi velike probleme, najviše jer onemogućava normalno hodanje dok ne izvadite iglice. Ako ih je malo, to možete učiniti sami uz pomoć dezinfikovane igle, pincete i alkohola. Vadite ih na način kao što bi vadili trn iz kože. Ako su bodlje preduboko ili ih je previše da bi ih sami izvadili, obavezno posetite lekara kako se noga ne bi zagnojila, piše Wiki How.
Vruća voda nakon uboda morskog pauka
Morski pauk je vrsta ribe koja se najčešće nalazi u pesku, a kako na leđima ima otrovne bodlje do nezgoda dolazi tako da ljudi stanu na njih, dok su kod ribolovaca češći ubodi po rukama. Kako je otrov te ribe osetljiv na temperaturu, najbolje je što pre nakon uboda uroniti u vruću vodu, koliko god vruće možete podneti. Dobra prva pomoć je i urin na ubod. Potom se javite lekaru, jer može doći i do grčeva i nesvestice, naročito kod starijih bolesnika i male dece.
Opekotine od sunca smanjuje jogurt
Kod pojave crvenila i osećaja zatezanja nakon sunčanja kao prva pomoć poslužiće hladna kupka u koju možete staviti malo jabukovog sirćeta, kao i naknadno mazanje uljem kantariona. Jogurt u debljem sloju pomoći će da ohladite kožu i smanjite opekotine. Ipak, ako se pojave plikovi ili se koža guli i dođe do otvorenih rana, idite kod lekara.
Autor: 24 sata.hr
Advertisements