Ознаке

, , , , , , , , ,


Ne dozvolite da vam propadne letovanje, budite spremni za sve „neprijatelje“.

345

Sunce prži, vi se znojite, bakterije se razmnožavaju i eto bolesti. Neke su manje, a neke više opasne. Najčešće letnje bolesti su trovanje hranom, ujedi insekata, polne bolesti, ojedi i gljivične infekcije kože, sunčanice i dehidracija. Naučite da ih prepoznate i reagujete na vreme…

Sunčanica i dehidracija

 

Sunčanica nastaje kao posledica preterane izloženosti glave suncu, primera radi, kada provodite po čitav dan na plaži. Prati je mučnina, povraćanje, glavobolja, a može se javiti i povišena temperatura. Po pojavi simptoma treba se javiti lekaru. Najbolje je odmah popiti limunadu s malo šećera i prstohvatom soli kako biste organizmu nadoknadili deo elektrolita koji se gube znojenjem.

 

Leti usled povišenog znojenja lako dolazi do gubitka tečnosti, a ako se ne uzima u dovoljnoj količini kako bi se nadoknadio gubitak, nastaje dehidratacija.

 

Simptomi su različiti u zavisnosti od uzrasta i prethodnog zdravstvenog stanja. Može biti praćena vrtoglavicom, glavoboljom, mučninom, bezvoljnošću, malaksalošću, pojačanim lupanjem srca, kolapsom… Zbog toga ne treba olako shvatiti česte apele da se leti uzima što više tečnosti u bilo kom obliku upozorava Sandra.

Ubodi insekata

 

Leti nisu retki ni ugrizi insekata, počevši od komaraca, preko pčela i osa, do krpelja. Pčele i ose mogu biti potencijalno opasne samo ako ste alergični na njihov ubod. U slučaju lokalne alergije, oteklo, crveno i bolno mesto namažite antialergijskom kremom. Ako, međutim, crvenilo krene da se širi po celom telu, jedna ili obe usne oteknu ili se javi otežano disanje, odmah se javite lekaru, odnosno pozovite Hitnu pomoć.

 

Krpelji su druga priča, s obzirom na to da su mogući prenosioci bakterije koja izaziva lajmsku bolest. Da biste se zaštitili od njih, tokom lenjih meseci, kada ih na zelenim površinama ima u najvećem broju, izbegavajte kretanje kroz nekultivisane, nepokošene predele, a nakon povratka kući temeljno se pregledajte. U slučaju da vas je neki ujeo, pažljivo ga izvucite (nije strašno ako glava i ostane, otpašće kasnije, nemojte je vaditi na silu), a mesto ujeda pratite u narednih 15 dana. Ako se na mestu uboda pojave crvenilo i otok, javite se lekaru kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju antibioticima. U slučaju blagovremene intervencije, opasnost od pojave lajmske bolesti je minimalna zaključuje doktorka.

 

Trovanje hranom

 

Na prvom mestu najčešćih trovanja hranom tokom letnjeg perioda je već ozloglašena bakterija salmonela. Leti je aktuelna zbog povišene temperature pogodne za njeno razmnožavanje, a izvor zaraze su nedovoljno termički obrađeno meso i jaja. Inkubacija traje 8-48 časova, a bolest se javlja naglo u vidu malaksalosti, bola u trbuhu, mučnine, povraćanja i proliva (do dvadeset stolica na dan). Lekaru se treba javiti odmah zbog moguće dehidracije. Ovo naročito važi za decu koja teže nadoknađuju izgubljenu tečnost. Na drugom mestu je trovanje stafilokokama, a izvor bolesti je osoba koja priprema hranu ili rukuje životnim namirnicama.

 

Bakterija može da se nađe u siru, mleku i mesu, a zabeležena su masovna trovanja burekom usled kontaminiranog sira ili mesa, zatim sladoledom (kontaminacija mleka ili jaja u prahu tokom proizvodnje ili transporta), a svako mleveno meso je takođe pogodna sredina za razmnožavanje (ćevapi često mogu da budu izvor zaraze). Inkubacija traje 2-6 sati, a simptomi se javljaju veoma brzo. Trovanje prati mučnina, nelagodnost u stomaku, nezadrživo povraćanje (sve uzete hrane, želudačnog soka i na kraju žuči), jaki grčevi i učestale stolice (10-30 dnevno). Razlika u odnosu na trovanje salmonelom je što nije praćeno temperaturom. Lekaru se javite odmah, a sir, mleko i meso kupujte samo na proverenim mestima kaže naša sagovornica.

 

Na trećem mestu, ali najopasniji od svih, nalazi se botulizam, trovanje bakterijom koja deluje na nervni sistem. Bolest se prenosi preko suhomesnatih proizvoda, mesnih i ribljih konzervi koje su zaražene bakterijom iz creva životinja. Inkubacija traje 3-36 sati ili duže, a simptomi nisu karakteristični za trovanje hranom, odnosno nema nelagode u stomaku (povraćanje i proliv su retki). Javljaju se glavobolja, malaksalost i zatvor, osoba dvostruko vidi, govori šapatom, teško guta, a lučenje pljuvačke, suza i znoja je smanjeno. ODMAH se javite lekaru kako biste primili antibotulinski serum. U protivnom, zbor respiratorne insufijencije u roku od dva do četiri dana nastupa smrt.

 

Iz kućne apoteke: Ako izgorite na suncu…

 

Koliko puta su vas upozorili da se čuvate sunčevih zraka, sklanjate se u hlad i obavezno koristite kremu za sunčanje? Ali, šta uraditi ako vas sunce ipak prevari pa izgorite?

 

Ako vam je izgorelo lice, izmešajte dve kašike soka od paradajza sa četiri kašike punomasnog mleka. Smesu nanesite na lice i posle pola sata isperite. Opekotine možete rashladiti i ako ih trljate komadićima ohlađenog krastavca, koji, uz to, i hidrira kožu. Prirodno jabukovo sirće pomaže ponovnom uspostavljanju prirodnog Ph faktora kože, smiruje upalu i sprečava pojavu plikova. Najviše prija kupanje u mlakoj vodi u kojoj su rastvorene tri šolje jabukovog sirćeta.

 

Prijaće i oprobani recept: namažite je hladnim kiselim mlekom, koje treba isprati posle petnaestak minuta. Ako nemate jabukovo sirće i kiselo mleko, može i soda bikarbona. Kupanje u mlakoj vodi u kojoj je rastvoren ovaj prah umiruje upalu.

 

Melem od aloje stimuliše ćelijski metabolizam i ubrzava obnavljanje površinskog sloja kože. Ova biljka sadrži vitamine A i C, koji su prirodni antioksidanti, minerale bakar, selen i magnezijum, kao i cink, moćan u borbi protiv virusa. Najbolje i najlakše za primenu je da na opekotine stavite sam list biljke. Dobro ga ohladite u frižideru, skinite gornji sloj sa lista, očišćenu stranu prislonite na izgorelu kožu i pričvrstite.

 

Čim primetite opekotinu od sunca, popijte aspirin. Ovaj lek će vam olakšati bol i smanjiti crvenilo i upalu izgorele kože.

 

Ukoliko posle sunčanja osetite jezu, ako vas trese groznica ili ako imate plikove i osip, nemojte se lečiti sami, već se obavezno javite lekaru.

Lekovi koje treba poneti na put

 

Kada krenete na letovanje, uz ostale stvari, u koferu trebalo da se nađe i priručna apoteka. Obavezno ponesite:

 

– Lekove koje svakodnevno koristite ukoliko bolujete od neke hronične bolesti

 

– Preparate i materijal za prvu pomoć kod povreda

 

– Lekove koji će vam pomoći u slučaju bolova, stomačnih problema, prehlade, alergije ili opekotina od sunca

 

– Prah za rehidrataciju, koji ćete rastvoriti u vodi kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene usled proliva ili povraćanja

 

– Ukoliko imate decu, obavezno ponesite nešto za snižavanje temperature

 

– Ponesite i papirne i vlažne maramice, pincetu, makazice i termometar

 

Ako ste prilikom putovanja skloni mučninama i povraćanju, pola sata pre polaska popijte tablete ili kapi protiv mučnine. Umesto lekova, dobro će vam doći i čaj od đumbira. Čim stignete na odredište, lekove bi trebalo da sklonite na tamno i hladno mesto, što dalje od sunca.

 

Izvor: Alo

 

 

 

 

 

 

Advertisements