Prva pomoć – Trovanje kod dece

Ознаке

, , , , , , , ,


Ako dete popije nešto opasno, ne treba izazivati povraćanje ili ga nalivati vodom ili mlekom, jer to može izazvati još teže posledice, već ga treba hitno odvesti u najbližu bolnicu

Ako je dete popilo makar gutljaj nekog korozivnog sredstva, odnosno preparata kućne hemije, ili progutalo lek koji treba da bude van njegovog domašaja, ne treba izazivati povraćanje ili ga nalivati vodom ili mlekom.

Na taj način se mogu izazvati još teže posledice i veća oštećenja sluzokože unutar organizma:

– Pošto se nikad ne zna koliku količinu je dete popilo, ili koliko je tableta progutalo, jer nekada i male količine jakog i otrovnog sredstva mogu da pričine više štete, prvi savet roditeljima je da dete hitno odvedu u najbližu dečju bolnicu. Za decu do 14 godina to je Institut za majku i dete, a za sve starije to je Vojnomedicinska akademija.

Trovanja kućnom hemijom najčešće se dešavaju tako što deca popiju sredstva koja se koriste za otpušavanje kanalizacionih cevi, sredstva za skidanje kamenca, beljenje rublja i omekšivače. U nekim domaćinstvima dostupni su im preparati koji se koriste za prskanje voćki ili bilja, pa se dešava i da popiju neko od tih sredstava.

Kad se u organizam unesu jaka hemijska sredstva dolazi do povrede gornjih organa za varenje, usled čega se javljaju otežano gutanje, bolovi u grudima, stomaku. Posledice mogu da budu trajne.

Izvor:novosti.rs

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.