Ознаке

, , , , , , , , , , , , ,


Šta je ekcem?
img_como_curar_el_eczema_del_bebe_2392_orig

Ekcem ili atopijski dermatitis je osip na koži koji se javlja kod beba od nekoliko meseci i dece do 5 godina. Ekcem nije zarazna bolest, ali može predstavljati problem, zbog intenzivnog svraba, crvenila i osetljivosti kože.

Češće se javlja i u težem obliku kod dece koja su na veštačkom mleku, dok su znatno ređi slučajevi ukoliko dojite bebu.

Kako izgleda ekcem?

Ekcem kod bebe (ili atopijski dermatitis) pojavljuje se kod 10-15 % mališana. Javlja se crvenilo, suve ljuspice i mehurići koji nekada vlaže. Koža je osetljiva, suva, gruba i javlja se svrab.

Iako se može javiti bilo gde na telu, najčešće se pojavljuje na obrazima, zglobovima ruku i nogu.
Zašto se bebama pojavljuje ekcem?

Ukoliko je jedan od roditelja imao ekcem, šanse da se javi i kod bebe su 50 %

Ne postoji konkretan razlog zašto se pojavljuje. Obično je rekcija imunog sistema na razne alergene –  sapune, kreme, kao i prašinu i perje.

Takođe, važan je i nasledan faktor, pa ukoliko mama ili tata imaju ekcem najverovatnije će se i bebi pojaviti.

Kod malog broja dece ekcem je problem kad odrastu, jer najčešće do 5. godine ovi problemi sa kožom sami nestanu.

Da li ekcem može da se pogorša usled spoljašnjih faktora?

Ono što uzrokuje pojavu ili pogoršanje ekcema kod jednog deteta, ne znači da će i kod drugog biti isti razlog. Obično su razlozi:

•    Iritacije, zbog korišćenja neodgovarajućih sapuna, deterdženata za pranje, omekšivača, kao i zbog odeće od vune i sintetičkih materijala. Zbog ovih iritacija ekcem može da još više bukne.
•    Stanje se dodatno pogoršava tokom zime zbog temperaturnih promena i zbog toga što je najčešće u kući toplo, a vazduh je suv, pa samim tim i koža. Zbog toga može da se javi jači svrab.
•    Stres. Bebe i deca mogu da reaguju na stres tako što će se odjednom zacrveneti, javlja se svrab, iritacija kože, koja dovodi do ekcema
•    Usled znojenja može da se pogorša svrab.

Da li ekcem kod dece može da uzrokuje određena hrana?

Kod neke dece određene namirnice mogu da pogoršaju ekcem. Obično su u pitanju kravlje mleko, jaja, kikiriki, citrusi, riba. Stoga pokušajte da ove namirnice izbacite na neko vreme, ili ih ređe koristite u pripremu jela za dete.

Kako se leči ekcem kod beba?

Briga o nezi bebine kože prvi je korak da se izborite sa ekcemom u početnom stadijumu. Takođe, lekar će vam preporučiti koje kreme konkretno treba koristiti, a obično su to masti i kreme koje sadrže kortikosteroide koji se lokalno primenjuju.

Ukoliko se ekcem inficira lekar će vam verovatno preporučiti antibiotike, a u nekim slučajevima se preporučuju i oblozi od fiziološkog rastvora.

Kada se hitno treba obratiti za pomoć lekaru?

Ako ni nakon nedelju dana ne primetite poboljšanje, tražite od lekara da promeni kreme koje je prepisao

Čim primetite neke neobične promene na koži bebe odmah otiđite lekaru koji će dijagnostifikovati da li je u pitanju ekcem ili samo osip.

Takođe, kada se utvrdi da se radi o ekcemu, pratite stanje deteta i odmah pozovite lekara ukoliko:
•    Beba ne reaguje na propisanu terapiju ni nakon nedelju dana
•    Na vrhu ekcema se pojave žute ili svetlo braon kraste ili plikovi. Ovo je znak bakterijske infekcije i tada je potrebno uključiti antibiotike u lečenje

Kako negovati kožu bebe koja ima ekcem?

Posebnu pažnju posvetite nezi bebine kože u slučaju pojave ekcema.

•    Mlakom vodom kupajte bebu i koristite ulja ili hidrantne sapune, od kojih je koža mekanija, a samim tim i iritacija je manja. Antibakterijski ili parfimisani sapuni su agresivni za osetljivu kožu.
•    Nikada nemojte peškirom trljati kožu već mekanom tkaninom lagano tapkajte po koži
•    Hidrirajte kožu nakon kupanja losionom ili kremama, dok je još pomalo vlažna
•    Deci oblačite čistu i isključivo pamučnu odeću, jer veštački, sintetički materijali koji su u direktnom kontaktu sa kožom mogu da pogoršaju stanje
•    Nemojte bebu suviše utopljavati dok spava, jer ukoliko je mališanu vruće i znoji se, ekcem može da bukne