Ознаке

, , , , , , , , ,


images-68

Sta je cmicak?

Čmičak, latinski hordeolum, je akutna  i lokalizovana gnojna upala folikula trepavica, ili lojnih žlezda očnog kapka.

Postoje dve vrste čmička: spoljašnji čmičak koji nastaje na rubu kapka i zahvata folikule trepavica i  unutrašnji čmičak koji nastaje zbog upale lojnih žlezda unutar kapka, kao posledica zastoja u pražnjenju žlezde

Najčešći uzročnik upale je bakterijska infekcija bakterijom Staphylococcus aureus koja se vrlo često nalazi na koži.

Čmičak je vrlo učestala bolest koja zahvata podjednako muškarce i žene. Osobe s nekim hroničnim oboljenjima (hronična upala očnih kapaka, šećerna bolest, hronične iscrpljujuće bolesti, seboreja) podložnije su nastanku čmička. Stres, takođe, može biti odgovoran za pojavu čmička. Kod osoba sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, mogućnost pojave čmička je veća. Primećeno je da se čmičak češće javlja kod dece koja se ne mogu suzdržati od trljanja očiju. Uočeno je da je čest i kod osoba koje imaju nedostatak B vitamina, kod ljudi sa poremećajem u rastu trepavica, kod lomljivih trepavica ili previše dugih trepavica. Boravak u nečistim sredinama koje uzrokuju povećano suzenje očiju također može oštetiti ivicu kapka i stvoriti preduslove za nastanak čmička.

Bolest se retko komplikuje. Najčešća komplikacija je halacion (hronična upala lojnih žlezda kapka) koji predstavlja najviše estetsku smetnju, ali može biti i toliko veliki da vrši pritisak na rožnjaču i izaziva smetnje vida. Jedna od komplikacija je i širenje infekcije sa pojavom višestrukih čničaka, ili  širenje upale na celi kapak i posledično poremećeni rast trepavica koje često nedostaju. Mogućnost širenja po celom telu je izuzetno mala i zabeleženo je svega nekoliko puta.

Koji su simptomi čmička?

  • bolest počinje crvenilom i osećajem nelagodnosti u oku, kao i osećajem bola u zahvaćenom području
  • mesto infekcije postaje otečeno i formira se bolna kvržica
  • ponekad, celi kapak može biti otečen
  • prisutno je suzenje, osetljivost na svetlost i bol kod treptanja
  • karakteristično za čmičak je pojava žućkaste tačkice u sredini kvržice koja ukazuje na gnojenje

Kako se postavlja dijagnoza čmička?

Dijagnoza čmička se postavlja samo na osnovu kliničke slike sa objektivnim pregledom.

Obično nisu potrebne dopunske analize, mada se kod dugotrajnih čmičaka, može uzeti bris promene za mikrobiološku analizu.

Kako se čmičak leči?

Čmičak je veći estetski nego zdravstveni problem. Izgleda ružno ali je lečenje relativno lako. U najvećem broju slučajeva, promena se povlači uz upotrebu masti ili ulja 1% chloramphenikola, i ispiranje blagim antiseptičkim rastvorima kakav je Acidi borici 3%, specijalno pripremljen za ispiranje očiju.

Ono što je u terapiji ovih stanja najvažnije to je grejanje suvim toplim oblogama, koje čuvaju toplotu, i to što češće i duže tokom dana. Taj postupak ubrzava smirivanje zapaljena a i širi izvodne kanaliće pa se povećava verovatnoća evakuacije zadržanog sekreta. Kod jakog zapaljenja, bola i otoka, posebno na gornjem kapku, dajemo i odgovarajuće antibiotike u obliku kapi kao i odgovarajuće antizapaljenske preparate, pravljene magistralno (u apoteci u posebnim, sterilnim uslovima) ili „fabričke“. Vrlo često, iza akutnog zapaljenja zaostaje bezbolno zadebljanje u kapku koje se jedino, jednostavnom hiruškom intervencijom može ukloniti.

Lečenje se mora obavljati pod nadzorom oftalmologa a obavezno mu se treba javiti ukoliko se čmičak često javlja

Za lečenje se mogu koristiti antibiotske i/ili kortikosteroidne masti za oči.

Sistemsko lečenje antibioticima (tablete) retko je potrebno, i to samo u slučajevima dugotrajnih ili mnogobrojnih čmičaka.

Ako čmičak duže traje, može se pod lokalnom anestezijom otvoriti i isprazniti gnojni sadržaj.

Za vreme trajanja bolesti trebalo bi izbegavati nošenje kontaktnih sočiva, kao i stavljanje šminke na oči.

Izvor:babyboom.in.rs